PERNERKA RECEPTY

Vyzkoušejte recepty, které díky kvalitně namleté mouce z našeho mlýna udělají z pečení čistou radost.

Špaldové máslové sušenky

Špaldové máslové sušenky

Share on Facebook
12 porcí
1 / 5náročnost
40 min

Ingredience:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 jablko
  • 40 g mandlí
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1 citrónu
  • ½ lžičky sody

Tipy a Triky:

Pokud zatoužíte po změně, vyměňte citrónovou kůru za kůru z bio pomeranče a sušenky dostanou zase trochu jiný nádech.

Postup:

Mouku nasypeme do větší mísy, přidáme sodu, skořici, vločky, cukr a na menší kousky nakrájené ořechy. Vše pečlivě promícháme. Jablko omyjeme, zbavíme jej slupky a na struhadle jej nastrouháme nahrubo. Takto připravené jablko přidáme do mísy k sypké směsi. Dále k ní přidáme vejce, změklé máslo a citronovou kůru. Vše rukou propracujeme a spojíme v hladké kompaktní těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Odleželé těsto rozdělíme na 12 stejných dílu. Z každého dílu vyválíme kuličku, z které následně dlaní uděláme rovnoměrné placky.  

Připravené sušenky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je péct na 25 minut do trouby, kterou předehřejeme na 180 °C.

Pohankové perníkové řezy

Pohankové perníkové řezy

Share on Facebook
1 plech porcí
1 / 5náročnost
60 min

Ingredience:

  • 400 g pohankové celozrnné mouky Pernerka
  • 450 ml mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 10 g kakaa holandského typu
  • 3 vejce
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce oleje

Tipy a Triky:

Vychladlý perník podélně rozřízněte a promažte džemem, navrchu jej pak dozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

Postup:

Nejprve si ořechy nasekáme na menší kousky. Mouku, kypřící prášek, sodu, kakao, koření, ořechy a oba cukry vložíme do větší mísy a vše dobře promícháme. Do sypké směsi přidáme vejce, olej, mléko a vše smícháme tak, aby nám vzniklo řidší polotekuté těsto. Pekáč nebo vyšší plech s okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto, rovnoměrně jej rozprostřeme a vložíme jej do trouby vyhřáté na 130 °C na 10 minut, poté zvýšíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 30 minut.

Pohankové vanilkové rohlíčky

Pohankové vanilkové rohlíčky

Share on Facebook
25-35 ks porcí
2 / 5náročnost
30 min

Ingredience:

  • 280 g pohankové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu

Tipy a Triky:

Do moučkového cukru, ve kterém ješte horké rohlíčky obalujeme můžeme přidat zrníčka z vanilkového lusku.

Postup:

Všechny suroviny smícháme v těsto, které necháme odpočinout minimálně 12 hodin v chladu. Poté těsto vyndáme a tvarujeme rohlíčky. Pečeme 12-15 min. na 170°C. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru a 1 lžící vanilkového cukru.

Pohankové lívance

Pohankové lívance

Share on Facebook
10 porcí
1 / 5náročnost
30 min

Ingredience:

 

  • 100 g pohankové celozrnné mouky Pernerka
  • 250 ml kokosového mléka
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 20 g medu

Tipy a Triky:

Pokud použijete na dozdobení lívanců tvaroh v kostce, nařeďte jej kokosovým mlékem a dosáhnete tak ještě intenzivnější kokosové chuti.

Postup:

Vločky nasypeme do vyšší misky, zalijeme je kokosovým mlékem, promícháme je a necháme je chvíli odstát, aby změkly. K připraveným vločkám přidáme vejce, mouku a med a kvedlačkou vše pořádně promícháme. Na pánvi si rozehřejeme trochu přepuštěného másla a lžicí na ni klademe lívanečky. Každý lívanec opékáme na mírno z obou stran asi 2 minuty. Lívance zdobíme tvarohem, ovocem a políváme je medem.

Špaldové perníčky

Špaldové perníčky

Share on Facebook
40-50 ks porcí
2 / 5náročnost
40 min

Ingredience:

  • 360 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 180 g moučkového cukru
  • 50g změklého másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kakaa

Tipy a Triky:

Do krabice s upečenými perníčky vložíme 1/2 jablíčka. Perníčky pak rychleji změknou.

Postup:

Všechny suroviny smícháme v těsto, které necháme přes noc odpočinout v ledničce. Pokud těsto moc lepí, přidáme ještě trochu mouky. Druhý den těsto vyndáme a vyválíme na silnější plát, než u klasického cukroví cca 3-4 mm silný.  Pečeme 10-12 min. na 170 °C. Ještě horké upečené perníčky potíráme bílkem, aby se leskly.

Špaldová vánočka

Špaldová vánočka

Share on Facebook
2 vánočky porcí
3 / 5náročnost
80 min

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
  • 300 g hladké špaldová mouka Pernerka
  • 100 g másla
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 žloutky+vejce na potření
  • 150 g rozinek
  • 100 g plátkových mandlí
  • špetka soli

Tipy a Triky:

Rozinky je dobré namočit přes noc do rumu. Vánočku spíchnout nejlépe na třech místech špejlí, aby se copánky nesesunuly na stranu a nechat ji upletenou ještě 10 minut kynout, než ji dáme do trouby.

Postup:

V misce připravíme kvásek: ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.
V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec přidáme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teple 40 minut.
Troubu předehřejeme na 190°C. Vykynuté těsto rozdělíme na půl a pak vyválíme 9 stejných hadů. Nejprve upleteme copánek ze 4 hadů, pak copánek ze třech a nakonec ze dvou a vrstvíme je na sebe do pyramidy. Potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí.
Vánočku pečeme cca 35 minut při 180°C.

Špaldové vanilkové rohlíčky

Špaldové vanilkové rohlíčky

Share on Facebook
10 porcí
1 / 5náročnost
140 min

Ingredience:

  • 400 g másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 500 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 160 g moučkového cukru
  • 2x balíčky vanilkového cukru
  • 1x žloutek

Tipy a Triky:

Cukroví zabalte do papíru a papírové krabice, uložte do sucha a chladu a zůstane Vám velmi dlouho čerstvé .

Postup:

Všechny suroviny zapracujeme v těsto, kromě moučkového cukru a vanilky. Ty si odložíme stranou na obalení. Těsto necháme cca 2 hod. odležet a poté z něj začneme tvořit rohlíčky. Pečeme 15 min. na 160 stupňů. Nakonec rohlíčky obalíme ve směsi moučkoveho cukru s vanilkovým cukrem.

Linecké z rýžové mouky

Linecké z rýžové mouky

Share on Facebook
5 plechů porcí
2 / 5náročnost
120 min

Ingredience:

 

  • 500 g rýžové mouky Pernerka
  • 270 g másla pokojové teploty
  • 140 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • džem na promazání

Tipy a Triky:

Můžete použít jakýkoliv džem, ale nejlépe sladké cukroví chutná s džemem, který je lehce kyselejší jako je např. rybízový.

Postup:

Smícháme mouku, máslo, moučkový cukr, kůru z citrónu a vypracujeme v hladké těsto, které necháme přes noc odpočinout v chladu. Druhý den těsto necháme 2 hodiny v pokojové teplotě, aby povolilo a šlo s ním lépe pracovat. Pracovní plochu si pomoučíme a těsto vyválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Troubu si mezitím předehřejeme na 160°C. Pečeme cca 20-25 minut. Po vychladnutí potřeme džemem.

 

Žitné celozrnné perníčky

Žitné celozrnné perníčky

Share on Facebook
8 porcí
1 / 5náročnost
30 min

Ingredience:

  • 400 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 120 g medu
  • 130 g třtinového cukru
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Tipy a Triky:

Perníčky si můžete skvěle vylepšit citrónovou polevou. Potřebujete na ní jen 200 g min. 2x prosátého moučkového cukru,  1x bílek a lžíci citrónové šťávy.

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kouli, zabalíme do fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici.
Druhý den těsto propracujeme, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečícím papírem.
Perníčky dáme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme dozlatova 10-12 minut.

Špaldové linecké cukroví

Špaldové linecké cukroví

Share on Facebook
8 porcí
2 / 5náročnost
90 min

Ingredience:

 

  • 110 g moučkového cukru
  • 220 g másla
  • 310 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • Nastrouhaná citronová kůra
  • Marmeláda

Tipy a Triky:

Cukroví zabalte do papíru a papírové krabice. Uložte do sucha a chladu a zůstane chutné velmi dlouho.

Postup:

Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme máslo, žloutky a vše pečlivě prohněteme. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hod. odležet v lednici. Poté jej rozválíme asi na 2 mm tenký plát a formičkou vykrajujeme zvolené tvary. Pečeme na 170 stupňů 9 minut. Upečené kolečka necháme vychladnout, spojíme marmeládou a na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Špaldové pletýnky

Špaldové pletýnky

Share on Facebook
12 porcí
2 / 5náročnost
80 min

Ingredience:

  • 500 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí (7g)
  • 10 g soli
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 1 lžíce třinového cukru

Tipy a Triky:

Smaženou cibulku v pletýnkách můžete nahradit například olivami, sušenými rajčaty nakládanými v oleji a nebo můžete pletýnky nechat i bez jakýchkoliv přísad.

 

Postup:

Sušené droždí nasypeme do vlažného mléka (100ml) a necháme chvíli odpočinout. Do mísy od robota prosejeme mouku, přidáme droždí s mlékem, zbytek mléka, sůl, máslo a vejce a na malé otáčky hněteme cca 10 minut.

Mezitím si na lžíci másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku a před koncem restování přidáme třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zchladlou cibulku přidáme do těsta a už jen lehce prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 – 40 minut kynout nebo dokud  nezdvojnásobí svou velikost. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku uválíme zhruba 1 cm široký pramen, ze kterého upleteme pletýnku.

Pletýnky dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. Před pečením pletýnky postříkáme vodou. Pečeme na 230 °C  cca 10 minut do zlatavé barvy.

Celozrnný špaldový závin se švestkami

Celozrnný špaldový závin se švestkami

Share on Facebook
8 porcí
3 / 5náročnost
120 min

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
  • 300 ml mléka
  • 50 g másla
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 21 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Náplň:

  • 100 g piškot
  • 400 g jablek
  • 200 g švestek
  • 50 g mletého máku
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice

Tipy a Triky:

Po vytažení závinu z trouby přes něj přehoďte utěrku, těsto se lehce zapaří a bude vláčné.

Postup:

V hrníčku si v troše vlažného mléka rozmícháme droždí. Mouku nasypeme do velké mísy od robotu, přidáme cukr, sůl a vše promícháme. Dále přidáme vejce a změklé máslo a vše necháme v robotu hnětat na první stupeň. Poté postupně přiléváme mléko, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Zpočátku je těsto lepivé, ale postupně se prohněte a provzdušní a díky tomu poté přestane lepit. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout. Než těsto vykyne připravíme si náplň do závinu. Piškoty nadrtíme. Jablka nastrouháme na hrubo a švestky nakrájíme na menší kousky.

Když je těsto vykynuté rozdělíme si jej na dvě části (budou z něj dva záviny) a každou část těsta vyválíme na dobře podsypaném vále asi na 0,5 cm. Povrch těsta posypeme nadrcenými piškoty, nastrouhaným jablkem, švestkami a mákem. Na závěr náplň pocukrujeme, dochutíme skořicí a zabalíme jej do závinu.

Připravený závin necháme 20 minut odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem. Vykynutý závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme jej péci na 15 minut na 140 °C. Po 15-ti minutách navýšíme teplotu na 160 °C a necháme jej ještě dopéct 15 minut.

Upečený závin na vrchu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Špaldová žíhaná bábovka

Špaldová žíhaná bábovka

Share on Facebook
4 porcí
1 / 5náročnost
75 min

Ingredience:

 

  • 380 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 200 g třtinového cukru
  • 180 g másla
  • 250 ml kysaného podmáslí
  • 4 vejce
  • 30 g kakaa
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • sáček kypřícího prášku

Tipy a Triky:

Toto vláčné těsto lze využít nejen na bábovku, ale například i na buchtu na plech nebo na muffiny.

Postup:

Do utřeného másla zašleháme třtinový cukr a citrónovou kůru a poté zašleháme jedno vejce po druhém.

Mouku promísíme s kypřícím práškem a přes velké síto je prosejeme. Takto připravenou mouku zašleháváme střídavě s podmáslím do máslového základu, dokud nezískáme středně tekuté nadýchané těsto. Těsto rozdělíme na dvě zhruba stejně velké poloviny a do jedné z nich zašleháme kakao.  Obě těsta nalijeme střídavě do formy tak, aby vytvořili žíhaný dojem.

Bábovku pečeme zhruba 60 minut při teplotě 170 °C.

Špaldový toustový chlebík

Špaldový toustový chlebík

Share on Facebook
4 porcí
3 / 5náročnost
150 min

Ingredience:

  • 680 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 420 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli

 

Tipy a Triky:

Vykynutý chléb pomažte před pečením rozpuštěným máslem, které dodá chlebu zlatavou barvu a intenzivnější chuť.

Postup:

Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr zhruba polovinu mouky. Vše umícháme v hladké těstíčko, které přikryjeme potravinovou fólií a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do druhé mísy prosejeme mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.

Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, usnadněte si práci tím, že hnětení necháte na něm. Vypracované těsto vrátíme zpět do velké mísy, přikryjeme jej potravinovou folií a necháme jej na teplém místě kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 30 minut kynout.

Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 200 °C. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut. Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí.

Palačinky se špenátem a s uzeným lososem

Palačinky se špenátem a s uzeným lososem

Share on Facebook
4 porcí
2 / 5náročnost
25 min

Ingredience:

Na palačinky:

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 75 g pohankové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce
  • větší špetka soli
  • přepuštěné máslo

Náplň:

  • 200 g sýru Gervais
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • sůl dle chuti

Tipy a Triky:

Jako náplň můžete použít sýr Gervais, šlehaný sýr nebo creme fraiche. Pokud nemáte rádi kopr, můžete ho nahradit jinými bylinkami. Skvěle se hodí i bazalka.

 

Postup:

Špenát, mouku, mléko, vejce a sůl dáme do blenderu a důkladně rozmixujeme. Střední pánev si rozpálíme a pomažeme trochou přepuštěného másla. Z tohoto množství usmažíme zhruba 3-4 palačinky. Necháme je vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. V misce si smícháme sýr s koprem a solí. Palačinky namažeme sýrovou směsí a poklademe plátky uzeného lososa. Nakonec palačinky zarolujeme a podáváme proříznuté napůl nebo na zhruba dvoucentimetrové jednohubky (před proříznutím je dobré nechat palačinky v lednici alespoň hodinu vychladit).

Malinové koláčky

Malinové koláčky

Share on Facebook
8 porcí
3 / 5náročnost
30 min

Ingredience:

Na těsto:

  • 220 g špaldové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 3 žloutky
  • 75 g cukru
  • 130 g másla
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • několik kapek vanilkového extraktu

Tipy a Triky:

Na ozdobu můžete použít jakékoliv čerstvé ovoce podle sezóny. Pod tvarohový krém je možné dát ještě pro zvýraznění chuti citrónový krém Lemon Curd.

Postup:

Do mísy si dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme na drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.

Těsto vyndáme z lednice, vyválíme ho, vykrojíme a naplníme do formiček na tartaletky. Dno každé tartaletky propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit do lednice. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 20 minut.

V robotu si ušleháme tvaroh s moučkovým cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme dokud nám krém hezky nezhoustne. Upečené koláčky naplníme krémem a ozdobíme čerstvými malinami.

Citrónové meringue tartaletky

Citrónové meringue tartaletky

Share on Facebook
8 porcí
3 / 5náročnost
150 min

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 žloutky
  • 220 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 75 g cukru
  • 130 g másla
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 16 lžic citrónového krému Lemon Curd

Na sníh:

  • 3 bílky
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Tipy a Triky:

Tento luxusní dezert můžete péct nejen v malých tartaletkách, ale i v klasické formě na koláč s vyndávacím dnem.

Postup:

Do mísy si dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme na drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.

Těsto vyndáme z lednice, vyválíme ho, vykrojíme a naplníme do formiček na tartaletky. Dno každé tartaletky propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit do lednice. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 15-18 minut.

Mezitím si v robotu ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidáme kukuřičný škrob.

Těsto vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout. Do každé tartaletky dáme 2 lžíce citrónového krému a pomocí zdobičky ozdobíme hotovým sněhem.

Pečeme na 90 stupňů cca 90 minut.

Malinové
muffiny

Malinové
muffiny

Share on Facebook
8 - 10ks porcí
2 / 5náročnost
35 min

Ingredience:

  • 140 g rýžové jemné mouky Pernerka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička citrónové kůry
  • špetka soli
  • 150 g čerstvých malin

Tipy a Triky:

Pokud chceme muffiny povýšit na luxusní dezert, můžeme je dozdobit ještě vanilkovým nebo čokoládovým krémem, který lze ještě přizdobit čokoládovými hoblinkami.

Postup:

V míse si smícháme mléko, vejce a máslo. V druhé misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme. Přidáme cukr, citrónovou kůru a sůl.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme zhruba do poloviny těstem. Poté tam dáme maliny, které ještě pokryjeme těstem. Nakonec dáme navrch zbylé maliny.
Pečeme na 180 stupňů 16-18 minut.

Višňový crumble

Višňový crumble

Share on Facebook
4 porcí
2 / 5náročnost
50 min

Ingredience:

Na drobenku:

  • 80 g ovesné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 80 g másla
  • 80 g posekaných mandlových plátků
  • 100 g třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli

Na ovoce:

  • 500 g vypeckovaných višní
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce třtinového cukru

Tipy a Triky:

Crumble nemusíte podávat pouze jako dezert, skvěle se totiž hodí i ke snídani.

Postup:

Všechny suroviny na drobenku dáme do mísy a rukama hněteme tak dlouho, dokud nám nevznikne drobenka.
Vypeckované višně dáme do mísy spolu se škrobem a cukrem a důkladně promícháme.
Do mísy vyskladáme višně a posypeme je drobenkou.
Pečeme na 180 stupňů 25-30 minut.

Bublanina
s višněmi

Bublanina
s višněmi

Share on Facebook
8 - 10 porcí
2 / 5náročnost
50 min

Ingredience:

Korpus:

  • 240 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 160 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka himalájské soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň:

  • 600 g vypeckovaných višní
  • 4 cl Grand Marnier
  • 3 lžíce třtinového cukru

Drobenka:

  • 40 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 120 g mandlové mouky (jemně namletých mandlí)

Tipy a Triky:

Bublanina je skvělý dezert, do kterého se hodí nejen višně, ale i třešně, jahody, rybíz nebo rebarbora. Bublanina nemusí být pouze z jednoho druhu ovoce, můžete si ji upéct klidně s několika druhy.

Postup:

V rendlíku si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout.
V robotu vyšleháme cukr s vejci do světlé pěny. V druhé míse si smícháme mouku, prášek do pečiva a himalájskou sůl.
Do světlé pěny zlehka zamícháme sypkou směs z druhé mísy. Nakonec po troškách přidáme máslo.
Koláčovou formu vymažeme troškou másla a vysypeme hrubou moukou.
Vypeckované višně dáme do mísy spolu s Grand Marnier, třtinovým cukrem a promícháme. Necháme cca 10 minut odležet. Višně necháme vykapat
Těsto nalijeme do koláčové formy a poklademe višněmi.
V míse si uděláme z másla, cukru a mandlové mouky drobenku, kterou poté koláč rovnoměrně posypeme.
Pečeme na 180 stupňů cca 25-30 minut.

Palačinky s kokosovým cukrem a ovocem

Palačinky s kokosovým cukrem a ovocem

Share on Facebook
4 ks porcí
2 / 5náročnost
20 min

Ingredience:

Na palačinky:

  • 100 g rýžové jemné mouky Pernerka
  • 2 vejce
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička kokosového cukru
  • ¼ lžičky citrónové kůry
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení

 

Na kokosový cukr:

  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky skořice

 

Na dokončení:

  • čerstvé ovoce (maliny, černý rybíz atd.)
  • kokosové plátky
  • marmeláda dle vaší chuti

Tipy a Triky:

Palačinky chutnají skvěle i plněné vyšlehaným tvarohem nebo ricottou.

Postup:

Do mixéru dáme mouku, vejce, mléko, cukr, citrónovou kůru a sůl. Důkladně promixujeme.
Palačinky smažíme na pánvi na troše přepuštěného másla z obou stran.
Hotové palačinky potřeme marmeládou a posypeme kokosovým cukrem.
Nakonec palačinky ozdobíme kokosovými plátky a čerstvým ovocem.

Mini koblížky se skořicovým cukrem

Mini koblížky se skořicovým cukrem

Share on Facebook
2 porcí
3 / 5náročnost
25 min

Ingredience:

Na koblížky:

  • 120 g špaldové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 70 g cukru krupice
  • 130 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • několik kapek vanilkového cukru
  • olej na smažení

 

Na skořicový cukr:

  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice

Tipy a Triky:

Pokud chceme dodat koblížkům exotický nádech, místo klasického cukru krupice použijeme na obalení kokosový cukr.

Postup:

V robotu si prošleháme cukr s vejci a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Poté zlehka zašleháme tvaroh.
Do směsi postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
V rendlíku rozehřejeme olej na smažení a lžičkou namočenou v oleji vkládáme těsto. Olej nesmí být extrémně rozpálený, aby se nám koblížky nespálily. Osmažíme je a položíme na papírový ubrousek.
Koblížky obalujeme ještě za tepla v cukru smíchaném se skořicí.

Špenátový quiche
s kozím sýrem

Špenátový quiche
s kozím sýrem

Share on Facebook
10 - 16 porcí
3 / 5náročnost
65 min

Ingredience:

Na těsto:

  • 230 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 170 g studeného másla
  • 8 lžic ledové vody
  • špetka soli

 

Na náplň:

  • 3 jarní cibulky
  • 80 g listového špenátu
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g kozího sýra (čerstvého)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • kajenský pepř
  • muškátový oříšek

Tipy a Triky:

Místo slaniny můžeme do náplně přidat sušená rajčata, která dodají koláči zase jinou, zajímavou chuť.

Postup:

Do mísy si dáme mouku a máslo a prsty vytvoříme směs podobnou žmolence. Pracujeme velmi rychle, abychom máslo nezahřívali.
Přidáme sůl a vodu a zpracujeme do hladkého těsta, které dáme na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si na přepuštěném másle osmahneme nakrájenou jarní cibulku, kterou necháme zezlátnout. Nakonec přidáme listový špenát, který necháme zavadnout. Tuto směs přendáme do misky a na pánvi si vysmažíme do zlatova na kostičky nakrájenou slaninu.
Těsto si vyválíme podle velikosti koláčové formy (vymazané máslem). Dno propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do trouby péct na 180 stupňů.
V misce si smícháme vejce a smetanu, do které přidáme hotovou špenátovou směs a slaninu. Vše podle chuti osolíme, přidáme pepř, kajenský pepř a muškátový oříšek.
Náplň nalijeme na předpečené těsto a rozdrobíme na něj kozí sýr.
Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.

Žitný chléb
se semínky

Žitný chléb
se semínky

Share on Facebook
6 - 8 porcí
3 / 5náročnost
450 min

Ingredience:

Příprava žitného kvásku:

  • 2 lžičky žitného kvásku
  • 150 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 150 ml převařené vody

Na chléb:

  • 130 g slunečnicových semínek
  • 130 g špaldové celozrnné mouky Pernerka
  • připravený žitný kvásek
  • 20 g dýňových semínek
  • 50 g lískových nebo vlašských oříšků (nahrubo nasekaných)
  • 60 g lněných semínek
  • 40 g sezamových semínek
  • 25 g chia semínek
  • 25 g psyllia (rozpustná vláknina)
  • 2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 200 – 250 ml vody

Tipy a Triky:

Semínka, která se přidávají do chleba si můžete vybrat dle své chuti, stačí zachovat jejich množství.

Postup:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do mísy dáme všechny sypké suroviny.
V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a spolu s kváskem promícháme.
Těsto na chléb přendáme do dobře vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a dobře upěchujeme.
Takto připravený chléb necháme 4 – 6 hodin vykynout.
Chléb pečeme na 180 stupňů cca hodinu (pokud máme formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopíme na mřížku a dopečeme bez formy, aby byl povrch křupavý).

Domácí kváskový
chléb

Domácí kváskový
chléb

Share on Facebook
6 - 8 porcí
3 / 5náročnost
65 min

Ingredience:

Příprava kvásku:

  • 2 lžičky žitného kvásku
  • 150 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 150 ml vody

Na chléb:

  • 250 g žitné celozrnné mouky Pernerka
  • 250 g špaldové mouky hladké Pernerka
  • 1 ½ lžíce soli
  • 225 ml vody
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2-3 lžíce směsi semínek (slunečnicová, dýňový, lněná, sezamová)

Tipy a Triky:

Domácí kváskový chléb Vám doma vydrží klidně i 5 dní. Zkuste ho namazat čerstvým krémovým sýrem, posypat kvalitní solí a pokrájenou pažitkou a máte skvělou večeři.

 

Postup:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do robota si dáme všechny ingredience na chléb a vykynutý kvásek s nimi důkladně hněteme.
Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho přeložíme. Poté vytvoříme bochník, který
necháme kynout cca 4 hodiny na dobře pomoučené ošatce nebo formě.
Chléb na povrchu nakrojíme (zhruba 3x podélně). Rozpálíme si troubu na 250 stupňů,
dospodu dáme misku s vodou, chléb vyklopíme na plech na pečicí papír a pečeme 15 minut,
poté stáhneme troubu na 190 stupňů a dopečeme ještě 20 minut.

Mrkvový
dort

Mrkvový
dort

Share on Facebook
12 porcí
3 / 5náročnost
80 min

Ingredience:

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • 250 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového květu (oříšku)
  • ½ lžičky himalájské soli
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 275 ml oleje
  • 350 g nastrouhané mrkve (najemno)
  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných)

Na krém:

  • 750 g tučného tvarohu
  • 350 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 4 lžíce moučkového cukru

Na dokončení:

  • 3 vrchovaté lžíce citrónového krému Lemon Curd
  • 200 g jahod
  • snítky rozmarýnu

Tipy a Triky:

Mrkvové těsto se hodí nejen na přípravu dortů, ale můžete si z něj připravit klidně i muffiny, které jsou krásně vláčné.

Postup:

Vejce vyšleháme do světlé pěny s třtinovým cukrem a cukrem krupice.
Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou prosejeme.
Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme přesetou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
Hotové těsto rozlijeme do dvou dortových forem (dno vyložené pečícím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 19 cm.
Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
Mezitím si v robotu vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem. Když je krém promíchaný, přidáme smetanu a šleháme do tuhého krému.
Vychladlé korpusy prořízneme a každý potřeme citrónovým krémem Lemon Curd a cca pětinou krému. Korpusy poskládáme rovně na sebe a zbylým krémem namažeme boky dortu.
Dort necháme vychladit a ozdobíme ho nakrájenými jahodami a snítkami rozmarýnu.

Jahodová
galetka

Jahodová
galetka

Share on Facebook
4 - 6 porcí
3 / 5náročnost
55 min

Ingredience:

Těsto:

  • 170 g špaldové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g másla (dobře vychlazeného)
  • špetka soli
  • 55 ml ledové vody

Náplň:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

Na posypání:

  • 2 lžičky třtinového cukru

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čerstvá máta
  • mandlové lupínky

Tipy a Triky:

Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžeme zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.

Postup:

V míse si promícháme špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujeme v drobenku. Snažíme se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla.
Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly.  Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypeme i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
Galetky pečeme na 180 stupňů 30 – 35 minut.
Upečené galetky servírujeme posypané mandlovými lupínky a mátou.

Domácí vafle s creme fraiche a ovocem

Domácí vafle s creme fraiche a ovocem

Share on Facebook
2 porcí
2 / 5náročnost
20 min

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 35 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 25 g kokosu (rozmixovaného)
  • 50 g ovesné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 200 g creme fraiche
  • 100 g meruňkového džemu
  • čerstvé ovoce (maliny, jahody)

Tipy a Triky:

Vafle můžete podávat s jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Creme fraiche můžete nahradit
zakysanou smetanou, smetanou ke šlehání nebo tvarohem.

Postup:

Vejce si v robotu ušleháme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme zbylé ingredience
a už jen zlehka promícháme.
Pečeme ve vaflovači cca 5 minut (ze začátku ho neotevíráme).
Hotové vafle podáváme s meruňkovým džemem, creme fraiche a čerstvým ovocem.

Čokoládové brownies
s chilli

Čokoládové brownies
s chilli

Share on Facebook
6 - 8 porcí
2 / 5náročnost
40 min

Ingredience:

  • 60 g ovesné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 120 g másla
  • 130 g kvalitní čokolády (min. 60 %)
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 30 g pekanových ořechů (nasekaných)
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • ¼ lžičky mletého chilli

Tipy a Triky:

Místo pekanových ořechů můžete použít jakékoliv Vaše oblíbené ořechy (kešu, lískové, vlašské atd.). Na ozdobu můžeme použít například pistácie, které mají krásně zelenou barvu a dezert oživí.

Postup:

Pekáček o rozměru 25×20 cm si vyložíme pečícím papírem.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušná).
Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s čokoládou a vanilkovým extraktem až nám vznikne krásně hladká směs.
V robotu si vyšleháme vejce s cukrem do světlé husté pěny. Když je pěna hotová, pomalu do ní přidáváme čokoládovou směs.
V misce si smícháme mouku, sůl a chilli a vše důkladně posejeme. Mouku přidáváme do těsta pomalu a zapracováváme ji zlehka metlou. Nakonec přidáme ořechy a promícháme.
Těsto nalijeme do pekáčku a pečeme 15-20 minut.
Brownies necháme vychladnout minimálně dvě hodiny a pak je nakrájíme.

Kakaová roláda s čerstvým ovocem

Kakaová roláda s čerstvým ovocem

Share on Facebook
12 porcí
3 / 5náročnost
30 min

Ingredience:

  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 90 g moučkového cukru
  • 20 g kvalitního kakaa
  • 25 g rýžové jemné mouky Pernerka
  • špetka himalájské soli
  • máslo na potření pečicího papíru

Na krém:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 125 g jahod
  • 125 g malin

Tipy a Triky:

Pokud se bojíte, že nebudete umět roládu zarolovat, můžete si upéct korpus, rozříznout ho na dva stejné díly, promazat krémem a jen přiklopit. Vzniknou Vám krásné řezy.

Postup:

Bílky si v robotu dáme šlehat se špetkou soli. Když nám začnou bílky bělat, začneme po lžících přidávat moučkový cukr, dokud neušleháme tuhý lesklý sníh.
Do sněhu zašleháme pomalu žloutky. Nakonec pouze ručně zamícháme kakao a rýžovou mouku.
Na plech si dáme pečicí papír, který z obou stran potřeme máslem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír a roládu pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.
Upečenou roládu si sundáme z plechu, necháme chvilku zchladnout a zarolujeme.
V robotu si vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem a smetanou ke šlehání do tuhého krému.
Roládu si rozložíme a potřeme krémem (necháme si zhruba jednu čtvrtinu krému na ozdobení rolády). Do krému narovnáme zhruba dvě třetiny malin a jahod, které si pokrájíme na menší kousky a znovu zarolujeme.
Zbylý krém si naplníme do sáčku a ozdobíme roládu. Nakonec poklademe čerstvým ovocem.

Mrkvové celozrnné muffiny

Mrkvové celozrnné muffiny

Share on Facebook
12 porcí
2 / 5náročnost
35 min

Ingredience:

  • 2 celá vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g pohankové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • ½ lžičky skořice
  • špetka himalájské soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 140 ml oleje
  • 180 g mrkve (nastrouhané najemno)
  • 50 g nasekaných vlašských oříšků

Tipy a Triky:

Z tohoto krásně vláčného těsta můžete vytvořit nejen úžasné muffiny, ale také cupcakes, korpus na Váš oblíbený dort nebo mrkvový chlebíček.

Na tento recept můžete použít i kombinaci pohankové a hladké mouky v poměru 1:1.

Postup:

V robotu si vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Stáhneme si rychlost a pomalu vmícháváme olej.
Do misky si přesejeme mouku se skořicí, solí, muškátovým oříškem, práškem do pečiva a jedlou sodou. Tuto sypkou směs přimícháme do vaječné pěny.
Nakonec přidáme mrkev a vlašské ořechy.
Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme zhruba 1 cm pod okraj těstem
Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.

Rebarborový
koláč

Rebarborový
koláč

Share on Facebook
8 - 10 porcí
2 / 5náročnost
60 min

Ingredience:

  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 90 g třtinového cukru
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • 40 g mandlové mouky
  • 40 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 40 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 80 g pohankové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

Na rebarboru:

  • 300 g rebarbory
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • 1 lžíce třtinového cukru

Tipy a Triky:

Před podáváním koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pokud nemáme rádi kyselé, můžeme nakombinovat rebarboru například s jahodami.

Postup:

Máslo si utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté zašleháme vejce se žloutky a smetanou a přidáme mandlovou mouku.
V misce si smícháme špaldovou mouku s pohankovou a práškem do pečiva.
Do těsta přidáme vlašské ořechy a sypkou směs.
Rebarboru spaříme, oloupeme a pokrájíme na zhruba 1 cm silné plátky. Rebarboru si dáme do misky, zalijeme ji Grand Marnier, posypeme třtinovým cukrem a promícháme.
Hotové těsto nalijeme do dortové formy o velikosti cca 20 cm, vyskládáme na něj rebarboru a pečeme na 180 stupňů 40 minut.
Koláč necháme vychladnout.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou v současnosti dostupné u níže uvedených prodejců.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.