VESNICKÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB

Share on Facebook
1 chleba porcí
2 / 5náročnost
120 min

Ingredience:

1. den

Kvásek biga:

  • 750 g BIO špaldová celozrnná hladká Pernerka
  • 350 g voda
  • 20 g droždí

2. den

  • 250 g voda
  • 150 g špaldová celozrnná hladká Pernerka
  • 12 g soli
  • 20 g sladu nebo medu

Tipy a Triky:

Při překládání zapracujeme sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda nebo olivami.

Postup:

První den uhněteme hodně tuhé těsto, kvásek biga. Necháme dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně 16-18 hodin. Nůžkami vykynutý kvásek rozstříháme na menší kousky a přidáme zbývající ingredience. Pomalu začneme hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujeme v hnětení, dokud nedosáhneme řidšího leč nelepivého těsta. Přendáme na kuchyňskou desku a necháme 20 minut odpočívat. Poté těsto “přeložíme”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhneme a složíme zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujeme 2–3krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypeme moukou a vytvarujeme do tvaru ošatky, ve které bude kynout. Během kynutí předehřejeme troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopíme na plech a ihned vložíme do horké trouby, na jejíž dno vlijeme 100 ml vařící vody. Ihned uzavřeme a snížíme teplotu na 220 °C. Pečeme asi 30 minut. Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.