Ingredience
- 300 g pohankové celozrnné hladké Pernerky
- 1 ČL cukru
- špetka soli
- 20 g droždí
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- 100 ml teplá voda
- 2 PL oleje nejlépe olivového
- 4 stroužky česneku
Tipy a triky
- Místo oliv můžeme použít sušené rajčata v olivovém oleji a poté namáčet v bazalkovém pestu.
- Místo pohankové celozrnné hladké Pernerky můžeme použít i 150 g pšeničné hladké Pernerky a 150 g pšeničné polohrubé Pernerky.
Postup
Nejprve si zaděláme kvásek a necháme vzejít. (Smícháme droždí, cukr a teplé mléko. Promícháme a necháme vzejít cca 15 minut.)
Promícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, olivový olej, prolisovaný česnek a kvásek. Poté přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řidší těsto, které posypeme moukou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Po hodině posypeme moukou a ručně vypracujeme pevné těsto. Vyválíme tenký váleček a omotáme kolem špejle, na kterou jsme si střídavě napíchali černou a zelenou olivu. Vytvořené spirálky potřeme žloutkem a posypeme hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do zlatova cca 20 minut.
Hotové spirálky se výborně se hodí k česnekovému dipu.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
