Žitný chléb
se semínky

Share on Facebook
6 - 8 porcí
3 / 5náročnost
450 min

Ingredience:

Příprava žitného kvásku:

  • 2 lžičky žitného kvásku
  • 150 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 150 ml převařené vody

Na chléb:

  • 130 g slunečnicových semínek
  • 130 g špaldové celozrnné mouky Pernerka
  • připravený žitný kvásek
  • 20 g dýňových semínek
  • 50 g lískových nebo vlašských oříšků (nahrubo nasekaných)
  • 60 g lněných semínek
  • 40 g sezamových semínek
  • 25 g chia semínek
  • 25 g psyllia (rozpustná vláknina)
  • 2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 200 – 250 ml vody

Tipy a Triky:

Semínka, která se přidávají do chleba si můžete vybrat dle své chuti, stačí zachovat jejich množství.

Postup:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin. Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.

Do mísy dáme všechny sypké suroviny. V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a spolu s kváskem promícháme.

Těsto na chléb přendáme do dobře vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a dobře upěchujeme. Takto připravený chléb necháme 4 – 6 hodin vykynout.

Chléb pečeme na 180 stupňů cca hodinu (pokud máme formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopíme na mřížku a dopečeme bez formy, aby byl povrch křupavý).

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Nakupte online přes náš e-shop

 

KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.