1 velký bochník cca 550 g porcí
3 / 5náročnost
160 min.
Ingredience
- 400 g pšeničné hladké Pernerky
- 150 ml mléka
- 85 g rozpuštěného vlažného tuku (nejlépe 1/3 oleje 2/3másla)
- 70 g cukru (nejraději máme třtinový, ale může být obyčejný)
- ½ hrníčku mixu sušeného ovoce přes noc namočeného v rumu (já dávám rozinky/brusinky/meruňky)
- ½ hrníčku ořechů (já mám nejraději plátkované mandle nebo pistácie, ale můžete využít jakékoliv)
- 2 proužky čokolády (můžete vynechat)
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 vajíčka M
- 1 vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkového aroma)
- 1+1 lžička citronové kůry a šťávy
- 1+1 lžička pomerančové kůry a šťávy (můžete vynechat)
- špetka soli
- vejce s kapkou vody na potření
Tipy a triky
Postup
Mléko jemně prohřejeme s máslem a poté v míse zaráz smícháme všechny ingredience – hněteme na malé otáčky, dokud se těsto nepřestane lepit. Poté necháme kynou zakryté 60 min.
Nyní opatrně popřekládáme těsto, aby se do něj dostal vzduch, vložíme do kulaté formy/hrnce, uděláme z pečícího papíru tubus, který nám podrží tvar, protože panettone vykyne hodně do výšky, a necháme kynout ještě alespoň 90 minut.
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů, potřeme vršek rozšlehaným vajíčkem s kapkou vody, posypeme plátky mandlí a dáme péct na cca 45 minut.
Recept připravila @alishaeasycooking
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
