Bejgli (či Beigli)

Share on Facebook
2 záviny porcí
3 / 5náročnost
60 min

Ingredience:

Těsto (na dva záviny):

  • 500 g hladké špaldové Pernerky
  • 20 g droždí
  • 6 dcl vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 55 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 80 g sádla
  • 2 vejce
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření (žloutek a bílek zvlášť)

Ořechová náplň:

  • 500 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 dcl mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžičky skořice

Tipy a Triky:

Nejtradičnější náplň je ořechová či maková, ale můžete použít i švestková povidla.

Postup:

Připravíme si těsto. Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme vanilkový cukr a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a počkáme , až vzejde kvásek. 

Následně ke kvásku přidáme ostatní suroviny – moučkový cukr, máslo, sádlo, vejce, kůru z citronu a špetku soli a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v chladu alespoň 1 hodinu. 

Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Zahřejeme na mírném ohni mléko s cukrem a medem. Jakmile se začne mléko vařit, stáhneme z ohně a přidáme ořechy, kůru z citronu a skořici. Vše dobře promícháme. 

Vyndáme těsto a každou část vyválíme na obdélník zhruba 35×25 cm. Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto cca 1,5-2cm od kraje. Okraje potřeme žloutkem a zahneme dovnitř a začneme zavinovat. Záviny přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme žloutkem. Počkáme až žloutek zaschne a závin znovu potřeme tentokrát, ale bílkem. Opět necháme zaschnout a poté propícháme celý závin dostatečně vidličkou (předchází potrhání). Tím nám po upečení vznikne krásné mramorování, typické pro maďarský závin. 

Pečeme na 170°C asi 40-45 minut do krásné zlatavé barvy.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.