Domácí kváskový
chléb

Share on Facebook
6 - 8 porcí
3 / 5náročnost
65 min

Ingredience:

Příprava kvásku:

  • 2 lžičky žitného kvásku
  • 150 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 150 ml vody

Na chléb:

  • 250 g žitné celozrnné mouky Pernerka
  • 250 g špaldové mouky hladké Pernerka
  • 1 ½ lžíce soli
  • 225 ml vody
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2-3 lžíce směsi semínek (slunečnicová, dýňový, lněná, sezamová)

Tipy a Triky:

Domácí kváskový chléb Vám doma vydrží klidně i 5 dní. Zkuste ho namazat čerstvým krémovým sýrem, posypat kvalitní solí a pokrájenou pažitkou a máte skvělou večeři.

 

Postup:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do robota si dáme všechny ingredience na chléb a vykynutý kvásek s nimi důkladně hněteme.
Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho přeložíme. Poté vytvoříme bochník, který
necháme kynout cca 4 hodiny na dobře pomoučené ošatce nebo formě.
Chléb na povrchu nakrojíme (zhruba 3x podélně). Rozpálíme si troubu na 250 stupňů,
dospodu dáme misku s vodou, chléb vyklopíme na plech na pečicí papír a pečeme 15 minut,
poté stáhneme troubu na 190 stupňů a dopečeme ještě 20 minut.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.