Špaldové pletýnky

Share on Facebook
12 porcí
2 / 5náročnost
80 min

Ingredience:

  • 500 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí (7g)
  • 10 g soli
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 1 lžíce třinového cukru

Tipy a Triky:

Smaženou cibulku v pletýnkách můžete nahradit například olivami, sušenými rajčaty nakládanými v oleji a nebo můžete pletýnky nechat i bez jakýchkoliv přísad.

 

Postup:

Sušené droždí nasypeme do vlažného mléka (100ml) a necháme chvíli odpočinout. Do mísy od robota prosejeme mouku, přidáme droždí s mlékem, zbytek mléka, sůl, máslo a vejce a na malé otáčky hněteme cca 10 minut.

Mezitím si na lžíci másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku a před koncem restování přidáme třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zchladlou cibulku přidáme do těsta a už jen lehce prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 – 40 minut kynout nebo dokud  nezdvojnásobí svou velikost. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku uválíme zhruba 1 cm široký pramen, ze kterého upleteme pletýnku.

Pletýnky dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. Před pečením pletýnky postříkáme vodou. Pečeme na 230 °C  cca 10 minut do zlatavé barvy.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.