Jidáše

Share on Facebook
20 porcí
2 / 5náročnost
50 min

Ingredience:

  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké Pernerky
  • 1 dl mléka
  • 1 dl smetany 12 % (možná i trochu více)
  • sušené droždí na 1/2 kg mouky
  • 10 dkg cukr krystal nebo krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 1/2 lžíčky soli
  • 3 lžíce rozinek
  • vejce na potření před pečením
  • máslo a med na potření po upečení podle chuti

Tipy a Triky:

Rozinky namočte do rumu alespoň hodinu předem.

Postup:

v 1 dl mléka pokojové teploty rozmíchejte balíček sušeného droždí.

Do mísy vsypte mouku, půl lžičky soli, citronovou kůru, balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 10 dkg cukru, rozinky namočené v rumu. Vlijte rozmíchané droždí s mlékem, rozpuštěné máslo a smetanu. Zpracujte na těsto.

Těsto přendejte do mísy, zabalte do potraviné folie a nechte vykynout na teplém místě. Bude to trvat cca 90 minut.

Nakynuté těsto dejte na pomoučený vál. Z těsta vyválejte hady silné asi jako palec. Jidáše mohou mít různé tvary, nejčastěji mají tvar provazu, ale mohou mít i podobu různých zvířátek. Myslete na to, že těsto ještě zvětší svůj objem.

Vytvarované jidáše vyskládejte na plech s pečícím papírem. Přikryjte potravinou fólií a nechte na teplém místě ještě dokynout. Bude to trvat cca 30 – 40 minut.

Odstraňte potravinou fólii, potřete rozšlehaným vajíčkem, dozdobte rozinkami amandlemi a dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečte 18 až 20 minut do zlatova.

Upečené jidáše můžete potřít medem, pocukrovat nebo nechat, jak jsou.

 

 

 

 

 

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.