1 plech porcí
1 / 5náročnost
45 min.
Ingredience
Těsto:
- 250 g pohankové celozrnné hladké Pernerky
- 200 g cukru
- 4 lžičky kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- pomerančová kůra
- 450 ml kefíru
- 150 ml oleje
- 1 vejce
- nasekané sušené ovoce
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 200 ml zakysané smetany (případně bílého jogurtu)
Dokončení:
- meruňková nebo pomerančová marmeláda
Tipy a triky
- Místo cukru můžete rozmixovat kefír s datlovou pastou
- K nasekanému sušenému ovoci můžeme přidat i ořechy
- Kefírovku můžeme dozdobit také sušeným ovocem
Postup
Kefírovka:
Promícháme suché složky a potom přidáme kefír (můžete dát i kozí, pokud chcete), olej, vejce, nasekané sušené ovoce. Promícháme a dáme na plech s pečicím papírem (Laďka použila 33×25 cm) nebo do formy.
Pečeme v troubě rozpálené na 170 stupňů 25-30 minut. Upečeno je tehdy, když po zapíchnutí špejle do středu těsta zůstane špejle suchá a nic se na ni nelepí.
Poleva:
Po upečení a mírném ochlazení potřeme marmeládou. Pak rozehřejeme hořkou čokoládu a přidáme 200 ml zakysané smetany (případně jogurtu), promícháme a naneseme na vrstvu marmelády.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
