1 štóla porcí
2 / 5náročnost
130 min.
Ingredience
- 500 g špaldové celozrnné hladké Pernerky
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 40 g medu (tekutého)
- 1 vanilkový lusk
- 7 g sušeného droždí
- 4 g mleté skořice
- 4 g mletého zázvoru
- 150 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 150 g sušených brusinek
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 4 g soli
- cukr dle vlastní chuti – můžeme přidat do 100 g, ale jde to i bez něj
Na dokončení:
- rozpuštěné máslo na pomazání
- moučkový cukr s vanilkou na posyp
Možné doplnění (dle uvážení):
- marcipán
Tipy a triky
- TIP1: Brusinky můžeme před použitím namočit do whisky
- TIP2: Štolu můžeme také i naplnit marcipánem. Stačí udělat marcipánový váleček a do štoly ho zabalit
Postup
Do mísy prosejeme mouku. V ní vytvoříme důlek nalijeme mléko, vsypeme droždí, lehce promícháme. Přidáme máslo, med, (případně cukr), sůl, vanilku, nastrouhanou kůru, skořici a zázvor. Nakonec vmícháme brusinky a nasekané ořechy.
Těsto necháme vykynout tak dlouho, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto lehce rozválíme a zavineme do rolády, konec necháme vykukovat. Dáme na pečicí papír na plech a necháme ještě vykynout. Mezitím rozpálíme troubu na 170 stupňů.
Pečeme v rozpálené troubě cca 45 – 50 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.









