Ingredience
Těsto:
- 280 g špaldové hladké Pernerky
- 140 g mletých nesolených pistácií
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku sušené pomerančové kůry
- špetku soli
- špetku vanilky
- 140 g změklého másla
- 160 g cukru
- 3 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 140 ml mléka
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Na polevu a dokončení:
- čerstvá citronová šťáva
- moučkový cukr
- nasekané pistácie
Tipy a triky
Bábovku můžeme ozdobit citronovou polevou, kterou připravíme z čerstvé citronové šťávy a moučkového cukru. Můžeme ji také posypat nasekanými pistáciemi.
Postup
Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu, sůl, vanilku a pomerančovou kůru. Promícháme.
Máslo necháme povolit, přidáme k němu cukr a prošleháme, aby se vše propojilo do krémové konzistence. Poté přidáme žloutky a zašleháme je. Přilijeme mléko a smetanu, přisypeme suché ingredience a zamícháme, aby vzniklo těsto. Přisypeme mleté pistácie a promícháme.
Z bílků vyšleháme pevný sníh a stěrkou ho jemně zapracujeme do těsta.
Formu na bábovku pečlivě vymažeme a vysypeme moukou. Nezapomeneme ani na středovou část.
Hotové těsto nalijeme do formy a bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 50 minut. Propečenost zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto se nesmí lepit. Pokud by bábovka rychle tmavla, zakryjte ji alobalem.
Bábovku po upečení nechte chvíli vychladnout a poté ji opatrně vyklopte na mřížku.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.









