Ingredience
- 550 – 600 g pšeničné polohrubé Pernerky
- 250 ml mléka
- 1/4 droždí
- lžička cukru
- 125 ml oleje
- 2-3 lžíce másla
- 1 vejce
- větší špetka soli
- nastrouhaný sýr (dle chuti)
- sezamové semínko (dle chuti)
Tipy a triky
Postup
Do misky dáme mléko, cukr a droždí a necháme 15-20 minut odpočívat. Pak přidáme vajíčko, olej a máslo a nakonec mouku a sůl. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout.
Na vál posypaný moukou dáme těsto, z kterého vytvoříme nohavici, jako tvoříme na štrůdl. Tu rozdělíme na devět stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku a tu rozválíme do čtverce.
Každý roh čtverce přehneme směrem do středu (jako kdybychom skládali obálku) – vznikne nám tak menší čtverec. Ten otočíme a do středu dáme nastrouhaný sýr. Zase vezmeme rohy čtverce a dáme je na střed, jako bychom tvořili šáteček (spojíme protilehlé strany).
Opět otočíme a překryté rohy “vyklopíme” do strany a konce zmáčkneme k sobě. Znovu otočíme. Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.
Dáme péct do trouby rozpálené na 170 stupňů na cca 17-20 minut. Necháme vychladnout.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.









