Ingredience
Na těsto:
- 290 g žitné celozrnné hladké Pernerky
- 5 g sušeného droždí
- 2 vejce
- 40 ml rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 3 lžičky cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vajíčko na potření
- sezam na posypání
Tipy a triky
Bulky můžete posypat například i nastrouhaným sýrem.
Postup
Nasypeme mouku do mísy a uprostřed vytvoříme důlek, do něj nalijeme ½ mléka a zasypeme droždím a cukrem. Zlehka promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
Následně přidáme ostatní ingredience (vejce, máslo, zbytek mléka a sůl) a důkladně zpracujeme v těsto. Nejlépe v robotu cca 10 – 15 minut, pokud budete těsto zpracovávat ručně, věnujte mu stejný čas. Vznikne lepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí vyndáme těsto na moukou vysypaný vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vytvarujeme bulku, kterou vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě 30 – 40 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem. Pečeme cca 20 minut na 200°C.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.









