Proč se na Velikonoce pečou jidáše

Velikonoce jsou období, kdy přichází jaro a jedná se také o nejdůležitější křesťanské svátky. A odedávna k nim také patří pečení. Mezi nejčastější velikonoční pečivo pak patří jidáše. Ty se pekly na Zelený čtvrtek. Víte, proč se jidáše pečou a jaký měli význam?    

Jidáše jako symbol zrady 

Příběh Jidáše, jednoho z 12 původních apoštolů, je dostatečně znám. Za třicet stříbrných zradil Ježíše a umožnil jeho zatčení. Tvar pečiva pak symbolizuje provaz, na kterém se pak Jidáš oběsil. Právě proto se jidáše nejčastěji pečou ve tvaru zavinutého provazu na připomínku jeho oběšení nebo jako velikonoční bochánky.   

To jsou dvě nejčastější varianty. Tvarů však mohlo (a může) být mnohem víc  – častá inspirace přicházela z přírody a pečivo mohlo symbolizovat vlastně jakékoli zvíře, třeba ptáky nebo hady nebo klidně i podkovy. Variant bylo opravdu mnoho.

Co se traduje o Zeleném čtvrtku

A proč se pečou jidáše na Velikonoce právě na Zelený čtvrtek? Důvod je prostý. Velikonoce jsou kromě jiného i symbolem jara a nového života. Zelený čtvrtek je pak dnem odpuštění. Jidáše se v tento den podávaly k snídani a měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví. Naši předci věřili také tomu, že dokáží chránit také před uštknutím hada nebo bodnutí vosy. Před nemocemi mělo také uchránit mytí ranní rosou právě na Zelený čtvrtek. 

K Velikonocům neoddělitelně patří pečení. Co všechno bychom tedy měli mít na Velikonoce kromě jidášů ještě napečeno? Na Bílou sobotu upečte beránka, ve stejný den i mazanec na nedělní snídani. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti. 

Tipy na velikonoční pečení: Pro velikonoční pečení se kromě klasické pšeničné mouky skvěle hodí i špaldová Pernerka. Tu můžete v jakémkoli poměru kombinovat s běžnou pšeničnou moukou. Špaldovou Pernerku můžete bez obav použít i místo ní. Více se o ní dozvíte zde

  • O tom, proč se peče beránek, si můžete přečíst zde. 
  • O tom, proč se peče mazanec si můžete přečíst zde.
  • O božích milostech si můžete přečíst zde.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.